Бившият премиер и лидер на “Продължаваме промяната Кирил Петков реши да

...
Бившият премиер и лидер на “Продължаваме промяната Кирил Петков реши да
Коментари Харесай

Кирил Петков помагал на Украйна с дизел от "ЛУКойл"

Бившият министър председател и водач на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков реши да си припише заслугите за износа на снаряди и дизел от България за Украйна по време на войната, макар че неговото държавно управление настойчиво отклоняваше молбите на нападната страна за оръжие. Износът бе осъществен от частни компании и обезщетен от други страни, като българските държавни оръжейни фабрики регистрираха рекордни облаги.

Петков съобщи в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ”, че при започване на войната България е снабдявала Украйна със доста количество снаряди и дизелово гориво, въпреки това да не е било оповестявано публично. 

" Президентът Зеленски благодари доста на нашето държавно управление. В последните дни на кабинета получих персонално позвъняване от него. И той сподели: " България беше основополагаща мощ в поддръжката на Украйна в доста значими моменти на войната, изключително първоначално ", съобщи Петков.

От думите му стана ясно, че приказва за доставки на гориво, създадено в рафинерията на " ЛУКойл-България " край Бургас, т.е. съветската компания е снабдявала с дизел Украйна по време на военните дейности. Петков освен това се впусна в пояснения за огромния мащаб на доставките на гориво:

" Голяма част от дизела в Украйна действително идваше от България. Също по този начин, макар че нямаше пряк експорт - през Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия - огромна част от снарядите в Украйна бяха българско произвеждане. Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, само че доставките, които отидоха там, бяха основни за войната [...] Ако един огромен % - до 40%, от дизела в Украйна е българско произвеждане, по този начин сме помагали и на Украйна, тъй като те без гориво не могат да водят тази война ".

Косвено удостоверение на думите на някогашния министър председател са и данните на Национален статистически институт за българския експорт към август 2022. Според тях Украйна внезапно е влезнала в Топ 3 на комерсиалните ни сътрудници отвън Европейски Съюз, измествайки Съединени американски щати. На годишна база експортът към тази страна е повишен с над 130% и е достигнал близо 1.2 милиарда лева И този увеличен  размер идва не от експорт на оръжия, а на горива.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР